Is de acupressuur mat bewezen volgens de wetenschap?

Is de acupressuur mat bewezen volgens de wetenschap?

Is de spijkermat bewezen volgens de wetenschap?

Ik ben zelf op zoek gegaan zoeken naar het antwoord. Via informatie beschikbaar gesteld door BrelllaVio heb ik verschillende studies gevonden over de doeltreffendheid van het gebruik van de spijkermat. Verschillende studies tonen positieve effecten op een aantal pijnklachten zoals rugpijn, hoofpijn en nekpijn alsook langdurige (chronische) aandoeningen waarbij je last hebt van pijn aan spieren en bindweefsel (fibromyalgie) Bijkomend schetsen deze studies ook een ontspannende werking en verbetering van slaapkwaliteit.

Het gebruik van de mat is heel simpel. Je kan ze gewoon thuis bedienen zonder begeleiding, alleen of samen met je partner, vrienden. Effect begint al bij gebruik vanaf 60 seconden.

Wat is de conclusie vanuit de wetenschap over de acupressuur mat?

Er zijn diverse studies vanuit de wetenschap die de acupressuur mat werking onderbouwen. We kunnen dan ook de conclusie trekken dat volgens de wetenschap de spijkermat geen onzin is. Daarentegen stelt de wetenschap juist dat een acupressuur mat een positief effect kan hebben op meer ontspanning, minder stress, minder pijn en een betere slaapkwaliteit. 

Shop ze hier: https://www.myhealthhome.be/collections/acupunctuur-mat/products/acupressuur-massagetechniek-eco-spijkermat

Meer uitleg van de studies vind je hier: 

Wat zegt de wetenschap over het effect op slaap?

Een van de meest uitgebreide wetenschappelijke onderzoeken naar acupressuur, is een Taiwanese studie uit 2018. Gedurende deze studie is de data geraadpleegd van in totaal 13 studies. In totaal zijn er 968 deelnemers geweest die onderzocht zijn binnen deze 13 studies. Het doel van deze studie was, onderzoeken of acupressuur een aantoonbaar effect heeft op slaap.

Na het uitvoeren van een grondige analyse van de data, concludeerden de onderzoekers dat er wetenschappelijk bewezen kan worden dat acupressuur een positief effect heeft op slaap. De belangrijkste resultaten zijn:

  • Acupressuur kan de slaaplatentie verminderen (de tijdsduur voordat je in slaap valt).
  • Acupressuur heeft een positief effect op de slaapduur.
  • Zelfs voor ouderen en mensen met chronische slaapklachten, kan acupressuur positief effect hebben.

Bron: Waits et al. (2018), Acupressure effect on sleep quality: A systematic review and meta-analysis

Wat zegt de wetenschap over de spijkermat over pijn en ontspanning?

In 2011 is in Zweden een studie uitgevoerd met als doel om te onderzoeken of het liggen op een spijkermat positieve effecten heeft op het verminderen van stress, pijn, negatieve gevoelens, een laag energieniveau en slaapproblemen. Aan deze studie namen 36 mensen deel die allemaal last hadden van pijn in hun nek en/of rug. Alle deelnemers maakten voor een periode van drie weken, 15 minuten per dag, gebruik van een spijkermat.

Nadat de deelnemers een acupressur gebruikt hadden voor de periode van drie weken, werden er twee conclusies getrokken uit deze studie vanuit de wetenschap naar de spijkermat:

  • Het gebruik van een acupressuur mat kan helpen bij het verlichten van hevige pijn.

  • Er zijn indicaties dat een acupressuur kan bijdragen aan het verminderen van stress, negatieve gevoelens, een laag energieniveau en slaapproblemen. 

Bron: Kjellgren et al. (2011), Does relaxation on a bed of nails (spike mat) induce beneficial effects? A randomized controlled pilot study

Bron van volledige artikel: Brellavio

Laat een antwoord achter

Opmerking *

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Naam *

E-mail *