Stress verlichten, angst verminderen en welzijn bevorderen - de wetenschappelijke kracht van yoga

Stress verlichten, angst verminderen en welzijn bevorderen - de wetenschappelijke kracht van yoga

Miljoenen mensen wereldwijd omarmen yoga, een eeuwenoude Indisch bewegingsleer die steeds meer westerse harten verovert. De wetenschap bevestigt wat velen al intuïtief weten: yoga biedt een scala aan voordelen voor zowel lichaam als geest. In deze blog duiken we dieper in de wetenschap achter yoga en ontrafelen we hoe deze in  praktijk stress, angst en depressie kan verlichten, terwijl je algeheel welzijn bevordert.

Waarom yoga werkt:

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat yoga-oefeningen de lichaamswaarneming, coördinatie, spierkracht en bloedsomloop verbeteren. Daarnaast heeft yoga een gunstig effect op de gemoedstoestand en helpt het mensen om beter met stress om te gaan. Dit komt door de verhoogde productie van GABA, een neurotransmitter die de activiteit van andere zenuwcellen kan verminderen, wat resulteert in een kalmerende en ontspannende werking op de hersenen.

Onderzoek bewijst de effectiviteit:

Verschillende studies hebben aangetoond dat yoga de GABA-concentratie in verschillende hersengebieden doet toenemen. In 2023 hebben Robert E. Maddux, Daiva Daukantaité en Una Tellhed  een onderzoek bestudeerd op het effect van 8 en 16 weken yoga op stress en psychologische gezondheid. 90 mensen met matige tot hoge stress werden verdeeld in twee groepen. De ene groep deed 16 weken yoga, de andere groep deed eerst 8 weken niets en daarna 8 weken yoga. Stress en psychologische gezondheid werden gemeten voor, na 8 weken en na 16 weken. De yogagroep had na 16 weken significant minder stress en een betere psychologische gezondheid. Vergeleken met de controlegroep had de yogagroep minder stress, angst en psychologische problemen, en meer welzijn. De groep die pas na 8 weken begon met yoga liet ook een verbetering zien in stress, angst, depressie en slaapproblemen.

De verschillende aspecten van yoga:

Een yogasessie omvat een combinatie van fysieke oefeningen (asana's), ademhalingsoefeningen (pranayama) en meditatietechnieken. Asana's versterken spieren en gewrichten, verbeteren flexibiliteit en bevorderen lichamelijke conditie. Pranayama helpt bij het ontspannen, verlagen van stress en verbeteren van concentratie. Meditatietechnieken leren je om je geest te kalmeren, je gedachten te controleren en meer in het hier en nu te leven. De voordelen van deze disciplines versterken elkaar en dragen bij aan een algeheel gevoel van welzijn.

Het belang van een gecertificeerde yogatherapeut:

Niet elke yogaoefening is geschikt voor iedereen. Een gecertificeerde yogatherapeut kan je begeleiden bij het kiezen van de juiste oefeningen die passen bij jouw behoeften en conditie. Zo kan een achterwaartse brugoefening, zoals de brug, het lichaam activeren, wat bij angstige onrust juist averechts kan werken. Een therapeut kan je dan een oefening aanbieden zoals het naar voren buigen van de romp of de boomhouding, die juist rustgevend werken.

Conclusie:

Yoga biedt een holistische benadering van gezondheid en welzijn, die zowel fysieke als mentale aspecten belicht. De combinatie van yoga-oefeningen, pranayama en meditatie kan je helpen om een gezonder, gelukkiger en meer evenwichtig leven te leiden.

Referentie: Maddux RE, Daukantaité D, Tellhed U.Anxiety Stress Coping. 2018 Mar;31(2):121-134. doi: 10.1080/10615806.2017.1405261. Epub 2017 Nov 23.PMID: 29166771 

Laat een antwoord achter

Opmerking *

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Naam *

E-mail *