Ontdek de 4 gezondheidsvoordelen waarom elke dag knuffeldag zou moeten zijn.

Ontdek de 4 gezondheidsvoordelen waarom elke dag knuffeldag zou moeten zijn.

De reden dat knuffels zo goed voelen, heeft te maken met onze tastzin. Het is een uiterst belangrijk zintuig dat ons niet alleen in staat stelt om de wereld om ons heen fysiek te verkennen. Aanraking is het eerste zintuig dat in de baarmoeder begint te werken. Vanaf het moment dat we geboren worden, heeft de zachte streling van een moeder meerdere gezondheidsvoordelen, zoals het verlagen van de hartslag en het bevorderen van de groei van hersencelverbinding.

Knuffelen heeft niet alleen een rustgevend en ontspannend effect, maar het draagt ook op diverse manieren bij aan onze gezondheid:

Het verbetert onze slaap:

Zachte aanraking, zoals samen slapen met baby's of het knuffelen van je partner, heeft invloed op de regulatie van de slaap door het verminderen van het stresshormoon cortisol. Cortisol is een belangrijke regulator van onze slaap-waakcyclus, maar neemt ook toe als we gestrest zijn. Het is dus geen wonder dat hoge niveaus van stress de slaap kunnen vertragen en gefragmenteerde slaappatronen of slapeloosheid kunnen veroorzaken.

Het vermindert de reactiviteit op stress:

Naast de onmiddellijke rustgevende en plezierige gevoelens die een knuffel biedt, heeft sociale aanraking ook voordelen op langere termijn voor onze gezondheid, waardoor we minder reageren op stress en veerkracht opbouwen.

Verhoogt het welzijn en plezier:

Gedurende ons heel leven verbindt sociale aanraking ons met elkaar en helpt het onze relaties in stand houden. Een van de reden hiervan is dat het endorfine vrijmaakt, waardoor we knuffels en aanrakingen als belonend zien. Aanraking zorgt voor de "lijm" die ons bij elkaar houdt en ons fysieke en emotionele welzijn ondersteunt.

Het kan helpen infecties te bestrijden:

Jawel! Door regulering van onze hormonen, waaronder oxytocine en cortisol,  kan aanraken en knuffelen ook de immuunrespons van ons lichaam beïnvloeden. Terwijl hoge niveaus van stress en angst ons vermogen om infecties te bestrijden kunnen onderdrukken,komen hechte, ondersteunende relaties de gezondheid en welzijn ten goede.

Onderzoek suggereert zelfs dat knuffelen in bed ons zou kunnen beschermen tegen verkoudheid. Door de knuffelfrequentie te volgen bij iets meer dan 400 volwassenen die vervolgens werden blootgesteld aan een verkoudheidsvirus, ontdekten onderzoekers dat de "knuffelaars" zonder twijfel wonnen omdat ze minder kans hadden om verkouden te worden. En zelfs als ze dat deden, hadden ze minder ernstige symptomen.

Natuurlijk hunkert niet iedereen naar een knuffel. Dus voor degenen die dat niet doen, is er geen reden om je zorgen te maken over het missen van de voordelen van knuffels  want het is ook aangetoond dat het geven van een knuffel aan jezelf emotionele processen reguleert en stress vermindert.

Aanraking is een instinct dat over het algemeen gunstig is voor onze mentale en fysieke gezondheid.

Maak van elke dag knuffeldag en ontdek de verzachtende kracht van dit eenvoudige gebaar. In de hectiek van het dagelijks leven kan een simpele knuffel een moment van liefdevolle genezing worden. Laat dit niet beperkt blijven tot een speciale dag, maar maak er een alledaagse gewoonte van.

Veel knuffelplezier!

Bron: https://theconversation.com/four-health-benefits-of-hugs-and-why-they-feel-so-good-160935

 

Laat een antwoord achter

Opmerking *

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Naam *

E-mail *